Palya Bea elismert énekes, dalszerző, előadóművész és író. Magyar, cigány és bolgár népzenén nevelkedett, később más, leginkább a szefárd és indiai népek zenéiről is tanult. Első zenekarát, a Zurgót 16 évesen alapította, azóta leginkább saját formációival zenél, és számos világhírű zenésszel játszott már együtt. Főként saját dalait énekli, amelyben egy megindítóan személyes világ tárul elénk. Lemezein szépen nyomon követhető a folyamat, amelyben játszik hagyománnyal és modern témákkal, és ahogyan önmagát dalokba gyúrva halad egy belső úton.

Emmer László

2012 októberében életet adott Lili nevű kislányának, az anyaság pedig Bea életében egy új életszakasz kezdetét jelentette, melyhez új dalok is társultak. Most legújabb, Tovább Nő című lemezén dolgozik. Rendkívül sokoldalú művész, szuggesztív előadásmódjával, gyönyörű hangjával, szókimondó, és személyes témákat boncolgató szövegeivel azonnal magához ragadja a közönség figyelmét.

Palya Bea archívum

Bea 1976. november 11-én Makón látta meg a napvilágot. A családi örökség részeként gyerekkorától meghatározó élménye a magyar népzene és a néptánc. Nyolcéves korától falujában, Bagon, ahová a család a születése után nem sokkal költözött, a Muharay Elemér Népi Együttesben táncolt és énekelt. Már fiatalkorában belevetette magát a népzenei gyűjtő-kutató munkába, mely aztán nagy hatással volt művészetére: “Nénik jöttek az életembe. Recsegős-ropogós kazettákról üzentek nekem, hogy énekeljek. Nem láttam őket soha, csak a hangjukat hallottam, a lényük mégis betöltötte a kis szobát. Úgy éreztem, ott vannak velem, és átnyúlva téren és időn, belém éneklik azt, amit az életről tudnak. Tőlük tanultam zenélni.”

A fővárosba kerülve az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnáziumában végezte gimnáziumi tanulmányait, majd 2002-ben dimplomát szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem néprajz szakán. 

Domonyi Éva

Bea egy rendkívül termékeny dalszerző és előadó, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a korai formációkkal és művészeti csoportokban való szárnypróbálgatás után 2003-tól majdnem évente megjelent egy új lemeze. Mindeközben folyamatosan koncertezett és járta körbe így az az egész országot.

Vajda Tamás

A világ számos pontján megfordult, 2000-ben a franciaországi Chambéry világzenei fesztiválra kapott meghívást a Folkestrával, Fassang László orgona- és zongoraművésszel pedig kétszer is turnézott Japánban. Az ELTE néprajz szakának elvégzése után a Francia Intézet ösztöndíjasaként másfél évet élt Párizsban, ahol nem csupán klasszikus arab zenét tanult, de többször is fellépett. Belgiumban a ‘Karaván’ zenei projekt keretein belül a balkáni népzenét játszó Daraduna együttesben énekelt, majd visszatért a híres Bruges-i Világzenei Fesztivál előadójaként. De közreműködött Görögországban, az athéni kulturális Olimpia nyitófesztiválján, 2008-ban megjárta Hollandiát akkori zenekarával, a Palya Bea Quintettel, valamint többször fellépett már az Egyesült Államokban is. 2009-ben a New York-i Carnegie Hall-ban és a Washington-i Kennedy Centerben Dés Andrással és Szokolay Balázzsal adtak nagysikerű koncerteket.

Domonyi Éva

2010 és 2014 között Palya-udvar néven saját udvart és fesztiválhelyszínt működtetett a kapolcsi Művészetek Völgye Fesztiválon, ahol öt éven keresztül minden évben tíz napig a zenéé, a táncé, a koncerteké, a színházi és zenei improvizációé, illetve a daltanulásé és tanításé volt a főszerep.

Laczi Mátyás

Bea sikere részben annak is köszönhető, hogy az évek folyamán egyre nagyobb hangsúlyt fektetett az önismereti munkába. A jóga, az álmok fejtése, egy mexikói kis faluban eltöltött hónapok, a sok utazás a világ különböző pontjai között, az úgynevezett kreatív valóságteremtés módszere, a mozgásos, színházi és zenei improvizáció, a coaching, a tréningek és az írás folyamatosan kapcsolódtak be az életébe, tették őt egyre bátrabbá, és tágították ki folyamatosan világát. 

 

Domonyi Éva

Ez az önismereti út is nélkülözhetetlen volt a 2013-ban lemez és videósorozat formájában rögzített, majd 2014-ben megjelent Nő című album megszületéséhez. Az album hatalmas sikert aratott, ezáltal Bea magyarországi karrierjében egy új népszerűségi hullámot indított el: teltházas koncertek, sűrű fesztiválszezon, interjúk sora és számos hálás rajongói levél jellemezte az elmúlt két évet. Ezt a lendületet meglovagolva, ám újult energiákkal vetette bele magát 2015-ben legújabb, Tovább Nő című lemezének munkálataiba, mely 2016 tavaszán fog a boltok polcaira kerülni.

A következő év nem csupán az új lemez miatt válik izgalmassá. Bea az anyaság első éveit követően újra készen áll meghódítani a nemzetközi színpadokat és a külföldi közönséget. Ennek egyik első lépéseként nagy örömünkre szolgál, hogy a 2015 októberében a Budapesten megrendezésre kerülő WOMEX - World Music Expo - Gypsy Heartbeats elnevezésű nyitógálájának egyik főszereplőjeként léphet Palya Bea és zenekara az érdeklődők és a nemzetközi szakma képviselői elé.

 
ÉRDEKESSÉGEK PALYA BEÁRÓL:


Az Adieu les complexes című lemeze Magyarországon háromszoros platina lemez lett, emellett felkerült a legmagasabb nemzetközi szakmai elismerést jelentő World Music Charts Europe List 20 előadói közé.

A 2009-ben megjelent Egyszálének című szólólemeze két hónap alatt lett dupla platinalemez.

2005-ben Bea énekelte Tony Gatlif Transylvania című filmjéhez készült betétdalt, a Tchiki- tchiki-t, amit el is énekelt a filmben.

Az önéletrajzi ihletésű Ribiliálom című könyv kapcsán Kibeszél címmel készült egy videósorozat, melyben Bea barátai - többek között Hámori Gabriella, Kepes András, Geréb Ágnes, Kálloy-Molnár Péter, Gryllus Dorka, Szily Nóra, Erőss Zsolt - vallottak a könyv elolvasásának élményéről, annak rájuk tett hatásáról. Ördög Nóra például így nyilatkozott: https://www.youtube.com/watch?v=rF1UjTT6SUc

Bea várandósan több mint 40 koncertet adott az ország különböző pontjai, 2012-ben a szülés előtti utolsó koncertjét nyolchónaposan adta Makón, a szülővárosában. 

A 2014-es Nő című album lemezbemutató koncertjére olyan hamar elfogytak a jegyek, hogy a koncertet a nagy sikerre való tekintettel egy hónappal később megismételtük. A koncertek az A38 Hajón kerültek megrendezésre. 

A Zurgó együttesnek Bea nem csupán alapítója és énekese volt, de tánctanára is, a táncházakban rendszeresen ő tanította a lépéseket a résztvevőknek.

Bea legrégebbi zenésztársa Szokolay Dongó Balázs, akivel 2002 óta zenélnek együtt.

Kezdetektől fogva nagy hatással volt rá Gryllus Samu zeneszerző, akivel több lemez hanganyagán is együtt dolgozott. Ennek a közös munkának a gyümölcse többek között a Psyché, valamint az Én leszek a játékszered című albumok.

2008-ban Álomturné néven romatelepeken, fogyatékos intézetekben és nevelőotthonokban adott Bea koncerteket, valamint kreatív gyakorlatokkal segítette az ottani és a "kinti" világok kapcsolódását.

ZENEKAR TAGJAI:

Palya Bea – ének, sansula, tapan
Bodoczki Ernő – nagybőgő
Czirják Tamás – dob, ütőhangszerek
Gerzson János – oud, buzuki
Szokolay Dongó Balázs – fúvós hangszerek
Ifj. Tóth István – gitár

SAJÁT ZENEKARAIVAL MEGJELENT ALBUMOK:

• Kárpátia (Folkműhely): Vásár
  – Etnofon Kiadó, 2004
• Folkestra: Mamikám
  - Orpheia, 2001
• Kárpátia (Folkműhely): Zene Moldvából
  - Etnofon Kiadó, 2000
• Zurgó: Zurgó
  - Etnofon Kiadó, 1997

KÖZREMŰKÖDŐKÉNT:

• Eszembe jutottál, a tribute to Cseh Tamás – Etnofon Kiadó, 2010
• Sebő Ferenc - József Attila
  - Hangzó Helikon, Gryllus Kiadó, 2005
• Kiss Ferenc: Szerelem hava
  – Etnofon Kiadó, 2005
• Balázs Elemér Group: Magyar Népdalok (Hungarian Folk Songs) – X-Produkció, 2005
• Sebő Ferenc - NagyLászló,
  Hangzó Helikon, Gryllus Kiadó, 2004
• Kiss Ferenc: Nagyvárosi Bújdosók
  - Etnofon Kiadó, 2003
• Amikor én még kissrác voltam
  (Tisztelgés az Illés zenekar előtt),
   Etnofon Zenei Társulás és Palya Bea
• Sebő együttes: Rejtelmek
  – Gryllus Kiadó, 2001
• Szőke Szabolcs: Sindbad's Songs
  - Fonó, 2000

SZÓLÓLEMEZEK:

• Nő
  (ElevenIdea Ltd./Palya Bea Production Ltd.), 2014
• Altatók – Dalok, versek Álomország kapuján innen és túl
  Kolibri Kiadó, 2012
• Ezeregy szefárd éjszaka
  (koncertfelvétel) – Sony Music, 2012
• Ribizliálom
  (válogatáslemez) – Sony Music, 2011
• Én leszek a játékszered
  – Sony Music, 2010
• Egyszálének
  – Sony Music, 2009
• Adieu les complexes
  – Naive/Sony, 2008
• Szeretetből jöttél erre a világra
  – Gryllus Kiadó, 2007
• Palya Bea - Weöres Sándor: Psyché
  – Hangzó Helikon, Gryllus Kiadó, 2005
• Álom-álom, kitalálom (énekelt mese)
  – Gryllus Kiadó, 2004
• Ágról-ágra. Tradition in motion
  – Orpheia, 2003

DÍJAK ÉS ELISMERÉSEK:

Artisjus-díj (2010)
A Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány Kodály Zoltán közművelődési díja (2010)
Prima Díj Magyar népművészet és közművelődés kategóriában (2009)
Budapestért-díj (2009)
Márciusi Ifjak-díj (2009)
Fonogram-díj (2009)
"Magyar Kultúra Követe 2008"
Esélyegyenlőség Nagykövete (2007)
Aphelandra-díj (2006)
Artisjus-díj (2002)