Back to All Events

Rendhagyó énekóra Palya Beával @Brüsszel, Belgium (magyar nyelven)

  • Balassi Intézet Treurenberg Bruxelles, Bruxelles, 1000 Belgium (map)

Palya Bea a magyar zenei színtér egyik meghatározó alakja, elismert dalszerző, énekes, előadóművész, író érkezik Intézetünkbe egy rendhagyó énekóra keretében. Zenei anyanyelve a magyar népzene, de művészetére nagy hatással volt a cigány, bolgár, szefárd és indiai népek zenéje is.

A programra 5-12 éves gyermekeket várunk szüleikkel, akik egy bensőséges foglalkozás keretében élhetik át a dal, az éneklés közösségformáló erejét az ismert énekessel.

„Én népdalokon tanultam zenélni, és a népzene világában soha senki nem nyitja énekre az ajkát, amíg nincs miért, amíg nincs a léleknek egy kifelé kívánkozó üzenete. Így az énekes és hallgatói között egyszerre csak közelség alakul ki, kapcsolat lesz kettejük között. És aki énekel, az nincs egyedül. A zenélés végtelen számú vetülete közül ezt akartam leginkább megmutatni a fiataloknak, amikor elhatároztam, hogy rendhagyó énekórákat tartok.”

Palya Bea Rendhagyó énekóráján a gyerekek és szüleik különleges megközelítésben, kreatív gyakorlatok mentén, valamint különböző improvizációs technikák és a közös alkotás segítségével tanulhatnak az éneklésről és a zenéről. Nem is óra ez, inkább egy nagy közös játék sok nevetéssel, kísérletezéssel és felszabadult énekléssel.

A résztvevők reakciói és igényei nagy befolyással bírnak egy-egy találkozás menetére, tempójára, tematikájára, így nincs két egyforma énekóra. Van, hogy a gyerekek Beával a test és a hang kapcsolatát fedezik fel, van, hogy a zene kialakulása és a különböző énektechnikák kerülnek szóba, de van, hogy a ritmussal kezdenek játszani.

„Nagyon megindító érzékelni és látni, hogy egy óra alatt milyen átváltozáson mentek keresztül a gyerekek és tanáraik vagy épp a szüleik. A zene megteszi a maga hatását: közel kerülünk, hiszen a dalok és a játékok hidat építenek köztem és köztük. Azt remélem, ez a híd belülre, önmaguk felé is elvezeti őket.” 
Palya Bea

Fotót készítette: Emmer László

Regisztráció: rsvp@bmki.be
 

Támogató: Artisjus

Hely : Balassi Intézet, Treurenberg 10, 1000 Brüsszel

A programra 5-12 éves gyermekeket várunk szüleikkel, akik egy bensőséges foglalkozás keretében élhetik át a dal, az éneklés közösségformáló erejét az ismert énekessel.